Trh nemovitostí a reakce měnové autority v kontextu přebytečné likvidity - Čechura, Jakub; Šíma, Ondřej; Gevorgyan, Kristine; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Diplomová práce je primárně zaměřena na problematiku trhu nemovitostí a případných zásahů centrální banky (orgánu dohledu) při jeho nepříznivém vývoji. Na souvislosti trhu nemovitostí je nahlíženo z širší perspektivy, a tak je úvod práce věnován přebytku likvidity, který je s vývojem cen na nemovitostním trhu úzce spojen. Po části věnované rizikům tvorby a splasknutí nemovitostních cenových bublin se práce zaměřuje na nástroje, jichž může centrální banka (orgán dohledu) k umírnění těchto rizik využít. Je diskutováno, zda je vhodné reagovat na nefundamentálně podložený vývoj cen nemovitostí v rámci měnové politiky. Jako alternativa je představena makroprudenční politika s jejími nástroji. Speciální pozornost je v průběhu práce upřena na trh nemovitostí v České republice.
Vedoucí práce: Ondřej Šíma
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses