Analýza dopadů zavedení navrhované spotřební daně na tichá vína na dotčené skupiny a na společnost Vinium a.s. - Kurka, Vladimír; Chytil, Zdeněk, 1949-; Slaný, Martin, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Diplomová práce se zabývá možnými dopady nenulové sazby spotřební daně z tichého vína na subjekty trhu, tedy na spotřebitele, výrobce a stát. Je sestavena funkce cenové elasticity poptávky po víně v ČR a pomocí regresní analýzy zjištěno, že poptávka po víně v ČR je neelastická. Zkoumaná hypotéza, že zavedení sazby 10 Kč na litr tichého vína není výhodná pro žádnou ze subjektů není výpočty potvrzena. Poptávané množství by kleslo s negativním dopadem na výrobce a spotřebitele, ale stát by na daňovém inkasu profitoval. Je zároveň prokázáno, že levná vína jsou cenově elastičtější a dopad daně na poptávané množství by byl vyšší než u vín dražších. Výsledky zkoumání jsou promítnuty do hospodaření společnosti VINIUM a.s. a je zjištěno, že zavedení daně by mohlo být pro společnost likvidační.
Vedoucí práce: Zdeněk Chytil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses