Regulace derivátových kontraktů - Růžek, Lukáš (2016)
Tato diplomová práce se do hloubky zabývá pravní úpravou derivátových kontraktů s ohledem na jejich ekonomickou podstatu. Nejpodrobněji zkoumá právní předpisy regulující derivátové kontrakty v právním řádu České republiky. Vzhledem ke globálnímu charakteru obchodování s derivátovými kontrakty věnuje tato diplomová práce také pozornost jejich úpravě a standardizaci v zahraničí a na mezinárodní úrovni. První část práce popisuje základní znaky derivátů a navrhuje jejich třídění na základě různých kriterií. Následující část se snaží zhodnotit současný stav regulace derivátových kontraktů v právním řádu České republiky. Na to navazují třetí a čtvrtá, které se zaměřují na zahraniční a mezinárodní úpravu derivátových kontraktů. Hlavním cílem této diplomové práce je zhodnotit současný stav regulace derivátových kontraktů v České republice, zjistit, do jaké míry reflektuje jejich ekonomickou podstatu, a popřípadně navrhnout změny de lege ferenda.