Daňová politika obcí - Blažková, Tereza (2016)
Bakalářská práce se zabývá daní z nemovitých věcí a místními poplatky ve městech Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Prachatice a Strakonice. Hlavním cílem práce je zhodnotit vývoj příjmů z daně z nemovitých věcí a vybraných místních poplatků. Práce zjišťovala důvody výrazných změn mezi těmito výnosy v období 2002-2015. Největší rozdíly ve výnosech daně z nemovitých věcí ve zkoumaném období byly způsobeny dvěma velkými změnami v oblasti této daně. Konkrétně novelou č. 261/2007 Sb., která v rámci reformy veřejných financí v České republice zavedla možnost stanovit v obci místní koeficient ve výši 2, 3, 4 nebo 5, a tím výrazně navýšit výnosy i rozpočet města. Místní koeficienty obce začaly uplatňovat převážně od roku 2009. Dalším výrazným zásahem do daně z nemovitostí byla novela č. 362/2009 Sb., která zdvojnásobila s účinností od 1. 1. 2010 do té doby platné sazby. Nejvýraznější nárůst výnosů z poplatků ze psů se objevil mezi roky 2003 a 2004, kdy města s účinností od 1. 1. 2004 mohla zásluhou Novely č. 229/2003 Sb., zvýšit maximální sazby poplatků ze psů z 1 000 Kč na 1 500 Kč. Nejvýznamnější změnu v oblasti poplatků za odpad přinesla Novela č. 174/2012 Sb., která s účinností od 1. 1. 2013 zdvojnásobila maximální sazbu, kterou může město stanovit. Zkoumaná města však nebyla touto změnou zasažena, protože města ponechala výše sazeb na úrovni předchozích let.