Zjišťování nákladové náročnosti hospitalizačního případu - Matějovicová, Ivana; Šiška, Ladislav, 1976-; Matyáš, Ondřej, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Diplomová práce na téma Zjišťování nákladové náročnosti hospitalizačního případu se zabývá problematikou způsobu oceňování případu hospitalizace zařazeného do klasifikačního systému DRG. První polovina teoretické části je věnována obecné charakteristice fungování českého zdravotnictví, způsobům financování zdravotnického systému, a to v zaměření na oblast úhrady akutní lůžkové péče v nemocnicích, konkrétně pak hospitalizačním případům zařazeným do klasifikačního systému DRG. Druhá polovina teoretické části je zaměřena nejprve na vymezení obecných principů kalkulací s důrazem na kalkulační metodu Activity Based Costing (ABC), na základě toho jsou definovány kalkulační postupy aplikované v nemocničních zařízeních. Konec teoretické části se věnuje popisu současné i navrhované metodiky oceňování hospitalizačních případů využívané k nastavení parametrů úhradového mechanismu. Praktická část je zaměřena na zmapování stávajícího způsobu kalkulace hospitalizačního případu využívaném v Klatovské nemocnici, a. s. a navržení možných změn v návaznosti na novou metodiku kalkulace projektu DRG Restart. Závěr praktické části obsahuje zhodnocení obou kalkulačních postupů z hlediska poskytovaných informací.
Vedoucí práce: Ladislav Šiška
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses