Institut ombudsmana v severní Evropě a jeho srovnání s institucí veřejného ochránce práv v České republice - Kostelecká, Karolína (2016)
Cílem této diplomové práce je vytvoření obecného modelu instituce ombudsmana v severní Evropě a jeho srovnání s institucí veřejného ochránce práv v České republice. Práce nejprve představuje teoretický rámec zvoleného tématu, ve kterém přibližuje vymezení pojmů kontrola ve veřejné správě a ombudsman, dále klasifikaci ombudsmanů a historický vývoj této instituce ve vybraných zemích. Na základě provedené analýzy především legislativních úprav ve Švédsku, Finsku a Dánsku vytváří obecný model instituce ombudsmana v severní Evropě, který po srovnání s institucí veřejného ochránce práv přináší doporučení pro českou úpravu. Mezi tato doporučení patří zakotvit institut veřejného ochránce práv v Ústavě České republiky, v zákoně o Veřejném ochránci práv specifikovat požadavky na právní vzdělání osoby ombudsmana nebo rozšířit počet ombudsmanů a rozdělit tak působnost mezi více osob se specializací na určité oblasti činností ombudsmana.