Spotřebitel na pojistném trhu - Pavlík, Petr (2017)
Cílem této bakalářské práce je identifikovat spotřebitele na pojistném trhu, zhodnotit faktory, které mají vliv na formování jeho chování, a další determinanty, které ovlivňují jeho aktuální pojistnou potřebu. Tato práce se zabývá výhradně českým pojistným trhem. Na můj online dotazník odpovědělo celkem 106 osob. Bylo vyzkoumáno, že životní pojištění ovlivňuje věk, nejvyšší dosažené vzdělání a zdali má daná osoba partnera/ku, manžela/ku. Důležitým faktorem u neživotního pojištění je majetek a příjem daného člověka. Lze dojít i k závěru, že je zde stále velký potenciál pro uzavírání nových pojistných smluv a také skutečnost, že při sjednávání dlouhodobějších smluv dávají klienti přednost osobní komunikaci.