Vliv využití nových zdrojů zemního plynu na energetickou bezpečnost v USA - Vránková, Jana; Neumann, Pavel, 1956-; Vošta, Milan, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Práce se zabývá vlivem nových zdrojů zemního plynu na energetickou bezpečnost v USA. Novými zdroji se myslí především břidlicový plyn, pak také roponosné písky a další zdroje. Hlavním cílem práce je posouzení dopadu změn v těžbě a obchodu s plynem na energetickou bezpečnost a soběstačnost v USA. Práce je členěna do pěti kapitol. První kapitola je teoretická a vytváří tak rámec pro další části práce. Zabývá se konceptem bezpečnosti a energetické bezpečnosti v literatuře i v pojetí jednotlivých mezinárodních energetických agentur, např. IEA. Pro účely práce definuje energetickou bezpečnost jako schopnost státu zajistit nepřerušovanou a stabilní dodávku energie za rozumnou cenu z dostatečně diverzifikovaných energetických zdrojů, které mohou být konečnými spotřebiteli mezi sebou flexibilně nahrazovány bez dodatečných nákladů. Druhá kapitola se soustřeďuje na energetickou bezpečnost v USA, vývoj energetické legislativy a postavení Spojených států z tohoto hlediska v mezinárodním srovnání. Třetí kapitola se zaměřuje na technickou podstatu těžby a její zakotvení v legislativě USA. Pro srovnání uvádí i legislativní pojetí těžby ve vybraných státech EU. Zabývá se tržními implikacemi zvýšené domácí těžby, a to především její rentabilitou, změnami v energetickém mixu a v obchodní pozici USA u energetických zdrojů. Čtvrtá kapitola analyzuje cenové dopady prostřednictvím změny v domácí i zahraniční nabídce a poptávce po zemním plynu, včetně jejich cenových elasticit, a samotný vývoj cen. Pátá kapitola na základě zjištění z kapitol předchozích shrnuje perspektivy budoucího vývoje, především dopadů na ekonomiku a exportního potenciálu. Hlavním závěrem práce je zjištění, že těžba domácích zásob nových zdrojů zemního plynu bude mít pozitivní vliv na energetickou bezpečnost, a to nejen v USA, a
Dostupnější komodita pak může přispět k větší cenové konkurenceschopnosti domácích výrobků na zahraničních trzích a pomoci nahradit uhlí zemním plynem v energetickém mixu. Hlavním rizikem je pak nízká cena plynu, která znemožňuje dosáhnout ekonomicky rentabilní těžby. Předpokládá se však, že díky rozvoji technologie, včetně její následné cenové dostupnosti, a zvýšené poptávce po čistších energetických zdrojích by se cena plynu měla udržet na úrovni, která přinese zisk producentům, rozumnou cenu spotřebitelům a zvýšení energetické bezpečnosti.
Vedoucí práce: Pavel Neumann
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor disert. práce]; disertace; dissertations