Základní nepodmíněný příjem v České republice (pracovní název) - Zdeněk, Adam (2017)
Tato práce se zabývá analýzou ekonomických konotací implementace Všeobecného nepodmíněného příjmu v ČR v roce 2015. Jejím cílem je popsat dopady na obyvatele ČR, tedy na změnu výše jejich příjmu a také popsat dopady na Stát a jeho fiskální politiku a pozici. Zároveň je doporučena vhodná struktura multikriteriálního hodnocení pro roz-hodnutí, zda tento typ sociálních transferů implementovat. Pro účely hodnocení byl vytvořen ekonomický Model s prvky systémové dynamiky, který je plně parametrický a umožňuje modelovat takřka nekonečné množství scénářů. Na základě výstupů tohoto Modelu lze konstatovat, že implementace Všeobecného nepodmíněného příjmu v ČR by zlepšila finanční situace všech věkových skupin kromě důchodců. Největšími benefi-centy by byly rodiny s dětmi, ve kterých je jeden z partnerů doma s dětmi. Tyto rodiny totiž současné nastavení sociálních transferů příliš nepodporuje