Základní nepodmíněný příjem v České republice (pracovní název) - Zdeněk, Adam; Lešetický, Ondřej; Votava, Libor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2017)
Tato práce se zabývá analýzou ekonomických konotací implementace Všeobecného nepodmíněného příjmu v ČR v roce 2015. Jejím cílem je popsat dopady na obyvatele ČR, tedy na změnu výše jejich příjmu a také popsat dopady na Stát a jeho fiskální politiku a pozici. Zároveň je doporučena vhodná struktura multikriteriálního hodnocení pro roz-hodnutí, zda tento typ sociálních transferů implementovat. Pro účely hodnocení byl vytvořen ekonomický Model s prvky systémové dynamiky, který je plně parametrický a umožňuje modelovat takřka nekonečné množství scénářů. Na základě výstupů tohoto Modelu lze konstatovat, že implementace Všeobecného nepodmíněného příjmu v ČR by zlepšila finanční situace všech věkových skupin kromě důchodců. Největšími benefi-centy by byly rodiny s dětmi, ve kterých je jeden z partnerů doma s dětmi. Tyto rodiny totiž současné nastavení sociálních transferů příliš nepodporuje
Vedoucí práce: Ondřej Lešetický
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2017
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2017
Keywords: sociální dávky; nepodmíněný základní příjem; hrubý domácí produkt; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; social benefits; basic income; gross domestic product; bachelor's theses