Ověření platnosti vybraných ekonomických teorií na makroekonomických datech České republiky - Zoul, Lukáš; Mirvald, Michal; Matula, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Hlavním cíle této práce je zjistit pravdivost vybraných ekonomických hypotéz prostřednictvím teoretických koncepcí a makroekonomických dat z České republiky. Práce za zabývá následujícími hypotézami: deficitní schodky rozpočtu je možné řešit prostřednictvím zvýšených daní, existuje kompromis mezi nezaměstnaností a inflací, deficity státního rozpočtu nejsou škodlivé. Pro jejich ověření jsou hypotézy srovnávány s ekonomickými teoriemi, kterými jsou Lafferova křivka, jejíž Lafferův bod byl po vyhodnocení stanoven na cca 22 % míře zdanění. Další použitou teorií je Phillipsova křivka, kde korelace mezi mírou inflace a obecnou mírou nezaměstnanosti vyšla na ročních datech silnější než na datech kvartálních. Teoretický model IS-LM naznačil, že multiplikační efekt mohl být příčinou kladného ekonomického růstu v letech 2010 a 2011. I přes dílčí platnosti ekonomických hypotéz není možné veřejné správě doporučit jejich užívání. Existují vhodnější a dlouhodobě efektivnější způsoby, jak vzniklé problémy v ekonomice řešit.
Vedoucí práce: Michal Mirvald
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses