Péče řádného hospodáře členů statutárních orgánů kapitálových obchodních společností a její vazba na interní compliance programy - Andreisová, Lucie; Dědič, Jan, 1952-; Boháček, Martin, 1947-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Účelem předkládané disertační práce je poskytnout čtenářům podrobný a ucelený pohled na institut péče řádného hospodáře, pravidlo podnikatelského úsudku a rovněž související civilní a zčásti i deliktní odpovědnost členů (nejen) statutárních orgánů kapitálových společností, a v tomto ohledu rovněž detailně představit či vhodněji spíše nabídnout interní (souladný) program compliance podnikatele právnické osoby (obchodní korporace) jako jeden z hlavních nástrojů dobrého a účinného řízení a správy obchodních korporací. Hlavním cílem této práce je tak zejména, nikoli výlučně, ověřit či vyvrátit hypotézu, zda a případně v jaké konkrétní podobě je možné považovat vnitřní compliance (souladný) program daného podnikatele (obchodní korporace) za institut napomáhající k naplnění jednotlivých podmínek a konkrétních (dílčích) požadavků (složek) povinnosti člena statutárního orgánu kapitálové společnosti jednat při výkonu předmětné funkce s péčí řádného hospodáře. S existencí vnitřních (souladných) programů compliance se totiž dnes lze poměrně běžně setkat na trzích tzv. zvláštně regulovaných a rovněž u obchodních korporací, jejichž vlastnická struktura přesahuje hranice českého státu (typicky britské či americké obchodní korporace). Jak je tomu však v případě velmi širokého středního pásma českých obchodních korporací, tj. zejména menších či středních společností kapitálových? Měly by tyto citované vnitřní compliance (souladné) programy implementovat? A pokud ano, z jakého titulu a s jakým přínosem?
Vedoucí práce: Jan Dědič
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: obchodní a mezinárodní hospodářské právo [obor disert. práce]; disertace; dissertations