Cezhraničná spolupráca ČR-SR v programovacom období 2007-2013 - Vašák, Viktor (2016)
Postupom času sa z jedného veľkého česko-slovenského územia stali samostatné republiky, vyvíjajúce sa pod krídlami Európskej únie. Rozdelenie spoločného územia hranicou však nemôže ovplyvniť kultúrnu a jazykovú blízkosť, ktorá je zreteľne identifikovateľná v oblasti prihraničných regiónov. Predmetom skúmania práce je hodnotenie spolupráce medzi šiestimi regiónmi v blízkosti česko-slovenskej hranice za programové obdobie 2007-2013. Alokácia finančných prostriedkov pridelených pre túto spoluprácu z ERDF, doplnená o zdroje štátnych rozpočtov, je podrobená analýze za pomoci verejne dostupných dát. Kvalitatívne hodnotenie projektov tejto spolupráce je prevedené na základe návrhu matice hodnotenia teritoriálnych dopadov. Celkový prínos projektov cezhraničnej spolupráce ČR-SR je za obdobie 2007-2003 vyhodnotený na základe percentuálneho plnenia stanovených cieľov, stanovenia dopadu na ukazovateľ redukcie efektu bariéry a analýzy vybraných projektov. Výsledné hodnoty sú potom kombináciou kvalitatívneho hodnotenia a merateľných kvantitatívnych ukazovateľov za skúmané obdobie.