Fenomén zdi v mezinárodních vztazích - Hýblová, Kateřina (2016)
Tématem této diplomové práce je fenomén zdi v mezinárodních vztazích, cílem předkládaného textu je zejména analýza vybraných hraničních zdí a jejich dopadů na mezinárodní vztahy. První kapitola se týká teoretického vymezení pojmů, které jsou pro analýzu podstatné - hranice a hraniční zeď. Druhá kapitola se zabývá hraničními zdi v historii, kdy je zkoumána realita Velké čínské zdi, Hadriánova valu, československého opevnění a Berlínské zdi. Třetí část poté analyzuje současné hraniční zdi, předmětem zkoumání je zeď mezi USA a Mexikem, bariéra kolem španělských enkláv Ceuta a Melilla a nakonec izraelská bezpečnostní bariéra. Konečně v rámci epilogu je nastíněna problematika "zdí v hlavě".