Fenomén zdi v mezinárodních vztazích - Hýblová, Kateřina; Veselý, Zdeněk, 1950-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Tématem této diplomové práce je fenomén zdi v mezinárodních vztazích, cílem předkládaného textu je zejména analýza vybraných hraničních zdí a jejich dopadů na mezinárodní vztahy. První kapitola se týká teoretického vymezení pojmů, které jsou pro analýzu podstatné - hranice a hraniční zeď. Druhá kapitola se zabývá hraničními zdi v historii, kdy je zkoumána realita Velké čínské zdi, Hadriánova valu, československého opevnění a Berlínské zdi. Třetí část poté analyzuje současné hraniční zdi, předmětem zkoumání je zeď mezi USA a Mexikem, bariéra kolem španělských enkláv Ceuta a Melilla a nakonec izraelská bezpečnostní bariéra. Konečně v rámci epilogu je nastíněna problematika "zdí v hlavě".
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses