OPEC : snaha o udržení tržní pozice - Brückler, Jaroslav (2017)
Tato práce se zabývá snahou uskupení OPEC o udržení svého tržního podílu na trhu s ropou. Cílem práce je prozkoumat trh s ropou a poskytnout pohled na členy organizace OPEC v jejich snaze o prosazení jejich zájmů na tomto trhu. Práce se zaobírá podmínkami a prostředím na trhu s ropou a s možností kartelu OPEC ovlivňovat ceny ropy, skrze omezování nabídky a následného efektu na trh, na konkurenty a na tržní podíl samotného OPECu. Dále se práce věnuje historii vztahů uvnitř OPECu a jeho schopnosti plnit limity dohodnuté v rámci uskupení. V práci je také věnován prostor konkurentům OPECu na trhu s ropou a jejich vzrůstajícím možnostem jak ovlivňovat tento trh a popřípadě snižovat tržní podíl samotného OPECu.