Právní otázky obchodování s konfliktními diamanty - Špás, Martin; Boháček, Martin, 1947-; Švarc, Zbyněk, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Cílem diplomové práce je vysvětlit problematiku obchodování s konfliktními diamanty a zhodnotit mezinárodní boj s touto nelegální činností, například vyhodnotit funkčnost a efektivnost platné právní úpravy na evropské, mezinárodní i na některých národních úrovních, například i pomocí komparativní analýzy legislativy vybraných států. Cílem práce je rovněž identifikovat významné historické změny právní úpravy a posoudit samotný Kimberleyský proces nebo mechanismy obchodu s diamanty. Dílčím cílem této diplomové práce je zjistit, jakou roli sehrály nevládní organizace v Kimberleyském procesu nebo při řešení konfliktů a také jakým způsobem tyto organizace přispěly k vytvoření systému certifikace. Tato diplomová práce je rozdělena do šesti kapitol. Druhá kapitola se zabývá charakteristikou diamantů a aspekty světového diamantového trhu. Třetí kapitola je zaměřena na problematiku konfliktních diamantů a konfliktů způsobených nelegálním obchodem s diamanty. Čtvrtá a pátá kapitola se věnuje boji proti obchodování s konfliktními diamanty. Konfliktní diamanty představovaly v minulosti velmi závažný celosvětový problém. Každopádně tento problém přetrvává dodnes a v zájmu každého státu by mělo být vyvíjení právních opatření v této oblasti, která jsou základním předpokladem pro účinnější eliminaci obchodu s konfliktními diamanty.
Vedoucí práce: Martin Boháček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses