Indikátory měnových a bankovních krizí - Kašpar, Jan (2017)
Předkládaná diplomová práce se věnuje problematice indikátorů měnových a bankovních krizí a zkoumá jejich spolehlivost. Analýza je provedena na reálných ekonomických událostech; v případě krize měnové je to krize v Rusku v roce 1998 a u bankovní krize budeme zkoumat události v Irsku v letech 2008-2010. U obou krizí se pokusíme ze začátku o jejich striktní vymezení, neboť v ekonomické literatuře ani právních předpisech žádnou závaznou definici nenalezneme, přičemž pro analýzu časových řad je stanovení okamžiku vypuknutí a závěru krize naprosto zásadní. Také se podíváme na proměnu v chápání finančních krizí, kdy od izolovaného pojetí měnových, bankovních a dluhových krizí typického pro konec minulého století a přecházíme postupně ke komplexnímu pojetí finanční krize jako krize systemické, které představuje současný směr ekonomického myšlení. Hlavním cílem práce je tedy analyzovat spolehlivost indikátorů měnových a bankovních krizí na příkladu zvolené ekonomické události. Pokusíme se sledovat vývoj konkrétních ukazatelů v rámci několika let a nalézt ve zkoumaném vývoji trend, který by predikoval blížící se problémy. Budou také popsány některé metodologické problémy týkající se výzkumu indikátorů finančních krizí. V závěru práce uvedeme ještě srovnání obou zemí a zdůrazníme, co mají společné a v čem jsou rozdílné.