Specifika obchodování elektrickou energií v EU - Švecová, Stanislava (2017)
Elektrická energie je specifická komodita, a proto i obchodování s ní s sebou nese řadu specifik, kterými se diplomová práce zabývá. V rámci práce je popsána struktura trhu, jeho účastníci, proces liberalizace a propojování evropských trhů. Dále se práce věnuje realizaci a vypořádání obchodů, nebo řízení rizik na energetickém trhu. Závěrem je představena případová studie věnovaná skandálu amerického energetického gigantu Enron.