Skupiny podniků v Japonsku : charakteristika a styl řízení - Matoušková, Adéla (2017)
Tato diplomová práce charakterizuje organizační uspořádání skupin podniků v Japonsku ve 20. a 21. století. Na japonská specifika je nahlíženo optikou organizační teorie, jejíž základní terminologie a poznatky jsou shrnuty v první kapitole. Důraz je kladen na popis typicky japonských organizačních forem, které se v průběhu sledovaného období prosadily, a to především na zaibacu a keirecu. Součástí práce je autorská analýza skupiny podniků Toyota, která je obvykle odbornou veřejností považována za vertikální keirecu, jehož části spadají do různých skupin horizontálního keirecu. V závěru autorka polemizuje o relevanci keirecu v novém tisíciletí.