Skupiny podniků v Japonsku : charakteristika a styl řízení - Matoušková, Adéla; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Neumann, Pavel, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Tato diplomová práce charakterizuje organizační uspořádání skupin podniků v Japonsku ve 20. a 21. století. Na japonská specifika je nahlíženo optikou organizační teorie, jejíž základní terminologie a poznatky jsou shrnuty v první kapitole. Důraz je kladen na popis typicky japonských organizačních forem, které se v průběhu sledovaného období prosadily, a to především na zaibacu a keirecu. Součástí práce je autorská analýza skupiny podniků Toyota, která je obvykle odbornou veřejností považována za vertikální keirecu, jehož části spadají do různých skupin horizontálního keirecu. V závěru autorka polemizuje o relevanci keirecu v novém tisíciletí.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses