Analýza cloudových řešení Business Intelligence pro SME - Slavětínský, Radek; Novotný, Ota, 1971-; Kerol, Valeria; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu aktuálně nabízených produktů podporujících Business Intelligence (BI) pro malé a střední podniky (SME). Současné řešení BI dostupné SME je převážně nabízené prostřednictvím Cloud computingu, konkrétně formou software jako služba (SaaS), jehož pořízení vyžaduje nízké počáteční náklady. Cílem této práce je rozebrat práci v aplikacích pro BI v cloudu, které by mohly využít malé a střední podniky a detailně analyzovat a vzájemně porovnat celosvětově rozšířené reportovací nástroje distribuované jako SaaS v nižší cenové kategorii. Teoretická část uvádí popis oblasti Cloud computing a BI systémů. V praktické části jsou vybrány produkty IBM Watson Analytics, Qlik Sense Cloud, Zoho Reports, Tableau Public a Microsoft Power BI. Praktické otestování těchto aplikací bylo provedeno na základě hodnocení zvolených metrik s vahami vypočtenými pomocí Fullerova trojúhelníku. Provedené analýzy a získané informace tvoří podklad pro srovnání vybraných aplikací. Přínos práce je v objevení silných a slabých stránek těchto řešení. Výstup může být využit jako podklad při výběru BI aplikace pro SME.
Vedoucí práce: Ota Novotný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses