Guantánamo : byly zodpovězeny všechny mezinárodněprávní otázky? - Smržová, Sabina; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Burešová, Jana, 1989-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Po tragických událostech dne 11. září 2001 Spojené státy americké přijaly řadu nevídaných opatření, co se týče zacházení se zajatými teroristy a jejich zadržování. Tato bakalářská práce se zabývá mezinárodněprávními otázkami spojenými s provozem detenčního zařízení Guantánamo na Kubě. Práce se snaží zjistit, zda a případně jak bylo na tyto otázky odpovězeno, přičemž odpovědi hledá v odborné literatuře a pramenech mezinárodního práva, a to především mezinárodního práva humanitárního a mezinárodního práva lidských práv. Úvodní část práce se věnuje historii základny. Druhá část posuzuje čtyři hlavní oblasti, a to definici konfliktu, status zadržovaných osob, problematiku zadržování po neomezenou dobu a případy mučení a používané výslechové metody. Na každou z oblastí je nahlíženo z pohledu mezinárodního práva a částečně i vnitrostátního práva Spojených států a je přiblížen vývoj řešení dané otázky a současná situace.
Vedoucí práce: Zuzana Trávníčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses