Integrace Big Data a datového skladu - Kiška, Vladislav (2017)
Diplomová práce se zabývá problémem datové integrace Big Data platformy a podnikového datového skladu. Hlavním cílem je vytvoření přenosového systému, který pomocí vhodně zvoleného nástroje bude přenášet data z datového skladu na tuto platformu a bude udržovat informace o všech realizovaných přenosech. V teoretické části se práce soustředí na představení pojmu Big Data, stručný vývoj těchto technologií a faktory, které vedly k potřebě těchto technologií. Dále jsou představeny hlavní principy a vlastnosti těchto technologií a přínos jejich implementace do podniku. Práce popisuje také nástroje a přístupy označované jako Business Intelligence, jejich typické použití v podniku a jejich vztah k technologiím Big Data. Dílčí podkapitola se také věnuje systému Hadoop a nejpopulárnějším technologiím, které s ním souvisí. Praktická část se věnuje konkrétní vzorové implementaci tohoto aparátu, který bude realizovat přenosy z klasické relační databáze, představující datový sklad, do clusteru několika počítačů provozujících systém Hadoop. Součástí praktické části je také přehled několika možných nástrojů, které se aktuálně používají pro nahrávání dat do Hadoopu a návrh databázového schématu metadat, které bude sloužit k řízení celého systému a udržování informací o proběhlých přenosech.