Aplikácia princípov a technológií telemedicíny v oblasti životného poistenia - Stašek, Filip; Pavlíček, Antonín, 1977-; Bach, Štěpán; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Cieľom diplomovej práce je popis a aplikácia nového produktu v oblasti životného poistenia, založeného na monitorovaní telesných parametrov a fyzickej aktivity poistencov a to pomocou nositeľných zariadení. Na základe analýzy získaných dát zo strany poisťovne môže byť poistencom nastavená odpovedajúca cena ich životného poistenia. V úvode práce bude opísaný princíp Internetu vecí, ktorého myšlienka sa odzrkadľuje v ďalšej časti popisovaných oboroch eHealth a telemedicíny, kde budú primárne definované možnosti využitia informačných a komunikačných technológií v týchto oboroch. Jednou z technológií, ktorú je možno aplikovať v týchto oboroch sú už spomínané nositeľné zariadenia, ktoré je možné využiť k základnému monitorovaniu zdravotného stavu jedincov. Okrem zdravotníctva je možné tieto zariadenia využiť i v poisťovníctve, kde je možné pomocou nich sledovať fyzickú aktivitu a vybrané telesné parametre jedincov a motivovať ich k pohybu a zdravému životnému štýlu vo forme zliav z poistenia. Práca poukáže na súčasný stav využitia týchto zariadení na tunajšom, ale i celosvetovom poistnom trhu a predstaví možný princíp fungovania modelu monitorovania a analyzovania telesných parametrov a životného štýlu na českom poistnom trhu v podobe nového produktu životného poistenia.
Vedoucí práce: Antonín Pavlíček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses