Podpora exportu společnosti Mega a.s. na trhu Jihoafrické republiky - Steklá, Petra (2017)
Tématem diplomové práce je Podpora exportu společnosti MEGA a.s. na trhu Jihoafrické republiky. První část nastiňuje možné formy vstupu na zahraniční trh a následnou podporu exportu ze strany státu. V druhé části je charakterizována a analyzována obchodní situace společnosti MEGA a.s., resp. nabídka, a to na základě rozhovoru se zástupcem společnosti. Třetí část se zabývá analýzou trhu Jihoafrické republiky z hlediska významných informací pro exportéry, resp. poptávkou. V této části byl také uskutečněn rozhovor se zástupcem agentury CzechTrade, který nastínil aktuální makroekonomickou situaci v JAR vč. názvu úspěšné české firmy podnikající na tomto trhu. Na základě vlastního průzkumu bylo uskutečněno dotazníkové šetření se zástupci českých úspěšných společností obchodně působících na trhu JAR. Výstupem z této diplomové práce je doporučený postup, jak pronikat na trh JAR s ohledem na státní podporu exportu, nabídku společnosti, poptávku trhu, vlastní zkušenosti ostatních společností a aktuální situaci v místě expanze.