Fragile States Index a jeho aplikace na případu Somálska - Bímová, Veronika (2017)
Tato diplomová práce je případovou studií, jejímž cílem je zpracování analýzy vývoje socio-ekonomické a politické situace v Somálsku mezi lety 2007 až 2016, na základě které je v závěru vyhodnoceno, zda je Somálsko jako zhroucený stát (collapsed state) označováno opodstatněně či nikoliv. Analýza je provedena s využitím nástroje Fragile States Index (FSI) organizace Fund for Peace vycházejícího z konceptu dvanácti základních indikátorů rozdělených do třech oblastí: sociální, ekonomické a politické. Celá práce je rozdělena do pěti kapitol, přičemž první z nich představuje teoretický rámec a stručně shrnuje problematiku slabé státnosti a definuje základní pojmy. Druhá, třetí a čtvrtá kapitola tvoří hlavní část práce, kterou je analýza socioekonomické a politické situace Somálska provedená s využitím nástroje FSI. V rámci páté kapitoly je demonstrován konkrétní vývoj FSI na případu Somálska mezi lety 2007 až 2016.