Mapování ICT procesů na světové standardy jako podklad pro optimalizaci procesů - Nekula, Petr; Chlapek, Dušan; Bruckner, Tomáš, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Diplomová práce se zabývá problematikou mapování ICT procesů na světové standardy za účelem vytvoření podkladu pro jejich optimalizaci. Cílem práce je řešit tuto problematiku komplexně z teoretického i praktického hlediska. V rámci práce je provedena rešerše dostupných zdrojů na téma mapování procesů a charakteristika vybraných standardů pro řízení ICT procesů a jejich referenčních procesních modelů. Rovněž jsou popsány nejdůležitější podpůrné disciplíny využité při mapování procesů. V další části je vytvořen návrh kompletního teoretického postupu pro realizaci mapování procesů. Jeho etapy jsou zasazeny do cyklu PDCA s možností opakování pro dosažení kontinuálního zlepšování. Detailně jsou popsány všechny dílčí aktivity navrženého postupu. Zvláštní zřetel je brán na postup výběru standardů pro mapování, stanovení cílů mapování a zohlednění podnikového prostředí. Následně je provedeno skutečné mapování ICT procesů na světové standardy v podnikové praxi, čímž dochází k ověření navržených postupů. Realizace probíhá v popsaném podniku s využitím standardů COBIT 5 a ISO/IEC 20000. Součástí praktické realizace je detailní vyhodnocení výsledků mapování s pomocí připravených šablon. V závěrečné části práce je provedeno vyhodnocení získaných poznatků z realizace mapování a je definován soubor námětů pro možné využití výsledků mapování v praxi. Práce tak poskytuje komplexní návod k realizaci mapování ICT procesů na světové standardy jako podklad pro jejich optimalizaci. Významným přínosem je ověření postupu v podnikové praxi i její celkové zaměření na praktickou využitelnost dosažených výstupů. Výsledný dokument mohou využít jak profesionálové z oblasti ICT pro realizaci jejich vlastního mapování procesů, tak čtenáři z akademické sféry pro další výzkum v této
Vedoucí práce: Dušan Chlapek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses