Produktové pirátství značek (a jeho dopad na duševní vlastnictví) - Suková, Adéla (2017)
Tato bakalářská práce pojednává o produktovém pirátství značek, které je v dnešní době velice rozšířeným pojmem. Hlavním cílem práce je poukázat na tuto problematiku a zhodnotit, jaký dopad má vlastně produktové pirátství značek na duševní vlastnictví podvedených značkových společností, a jaký dopad má značkové pirátství celkově na ostatní účastníky trhu. Vedlejším cílem je pak prezentace pěti vybraných případů, které jsou popsány formou instrumentální případové studie, jejíž primární funkcí je porozumět teoretickým otázkám vymezeným v teoretické části práce. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V první kapitole teoretické části jsou uvedeny obecné informace týkající se značkové politiky. Značka je totiž významné a hodnotné kritérium, které podstatně ovlivňuje nákup a chování spotřebitele, což si padělatelé velmi dobře uvědomují. Teoretická část rovněž popisuje globální rysy padělání, které jsou charakteristické a společné pro většinu případů v praxi. Druhá část práce se zaměřuje na pojmy související s duševním vlastnictvím a patentovým právem. Ve třetí, respektive praktické části, je pak rozebráno pět skutečných případů produktového pirátství z různých odvětví, a jejich analýza dopadů na konkrétní subjekty. Závěr pak obsahuje celkové shrnutí, zjištěné poznatky vyplývající z diskuze a vlastní doporučení řešení problematiky produktového pirátství značek.