Konkurenceschopnost Německa a její vliv na ekonomické disparity v Eurozóně - Coritar, Jan; Neumann, Pavel, 1956-; Antal, Jarolím, 1986-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Tato diplomová práce zkoumá otázku, jakým způsobem může konkurenceschopnost Německa ovlivňovat směnný kurz eura a následně vyvolávat ekonomické disparity v Eurozóně. K nastínění možných dopadů německé konkurenceschopnosti na ekonomické disparity jsou v této práci rozebrány ekonomické procesy, které vedou k vyrovnávání platební bilance jednotlivých členských zemí a dopady těchto procesů na různé makroekonomické ukazatele. Provedenou analýzou jsme zjistili, že Německo díky své vysoké konkurenceschopnosti a podhodnocené měně ekonomicky těží, zatímco jiné, méně konkurenceschopné země se díky tomu ocitají na periferii Eurozóny. Přínosem této práce je vysvětlení toho, proč se některé makroekonomické ukazatele některých členských zemí Eurozóny vyvíjejí opačným směrem než v Německu.
Vedoucí práce: Pavel Neumann
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses