Funkcionální jazyky kompilované do JavaScriptu v praxi - Mladý, Lukáš (2017)
Práce se zaměřuje na funkcionální přístupy ve vývoji front-endových aplikací. Cílem je analyzovat použitelnost funkcionálního jazyka Elm v praxi v porovnání se současným JavaScriptem stavějícím na knihovnách React a Redux. Cíle bylo dosaženo skrze analýzu a porovnání JavaScriptu a Elmu z hlediska jejich architektury a podpory tvorby reálných front-endových aplikací. Přínosem práce je ucelená analýza a přehled možností vývoje front-endových aplikací v jazycích JavaScript a Elm. Nabízí podklady a argumenty pro užití Elmu v praxi již dnes a zároveň doplňuje podporu BroadcastChannel API v Elmu pomocí naprogramovaného balíčku. Text práce začíná analýzou podpory funkcionálních konceptů JavaScriptem. Dále popisuje nejpoužívanější funkcionální jazyky kompilované do JavaScriptu včetně jejich použitelnosti JavaScriptovými vývojáři. Poté porovnává front-endovou architekturu JavaScriptu a Elmu a pak analyzuje vývoj reálných aplikací v obou jazycích. Práci zakončuje praktická implementace balíčku řešícího chybějící podporu BroadcastChannel API v Elmu.