Funkcionální jazyky kompilované do JavaScriptu v praxi - Mladý, Lukáš; Bruckner, Tomáš, 1974-; Kosek, Jiří, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Práce se zaměřuje na funkcionální přístupy ve vývoji front-endových aplikací. Cílem je analyzovat použitelnost funkcionálního jazyka Elm v praxi v porovnání se současným JavaScriptem stavějícím na knihovnách React a Redux. Cíle bylo dosaženo skrze analýzu a porovnání JavaScriptu a Elmu z hlediska jejich architektury a podpory tvorby reálných front-endových aplikací. Přínosem práce je ucelená analýza a přehled možností vývoje front-endových aplikací v jazycích JavaScript a Elm. Nabízí podklady a argumenty pro užití Elmu v praxi již dnes a zároveň doplňuje podporu BroadcastChannel API v Elmu pomocí naprogramovaného balíčku. Text práce začíná analýzou podpory funkcionálních konceptů JavaScriptem. Dále popisuje nejpoužívanější funkcionální jazyky kompilované do JavaScriptu včetně jejich použitelnosti JavaScriptovými vývojáři. Poté porovnává front-endovou architekturu JavaScriptu a Elmu a pak analyzuje vývoj reálných aplikací v obou jazycích. Práci zakončuje praktická implementace balíčku řešícího chybějící podporu BroadcastChannel API v Elmu.
Vedoucí práce: Tomáš Bruckner
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses