Core banking systémy - Chadima, Antonín; Doucek, Petr, 1960-; Oškrdal, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou core banking systémů. Hlavním cílem je analyzovat implementaci požadavku na zavedení SEPA plateb do platebního modulu. V teoretické části je vymezen pojem core banking systémů, spolu s popisem jeho historie. Dále dochází k porovnání konvenčních přístupů core banking systémů s přístupem islámským. Teoretická část dále zahrnuje problematiku implementačních přístupů, nejčastějších výzev při implementaci a základní architektury core banking systémů. Dále jsou v práci popsány základní moduly core banking systémů, čímž přecházíme do části praktické. Praktická část je věnována analýze požadavků bankovních institucí na core banking systémy, konkrétně na aktuální legislativní změny. Ty jsou postupně představeny, jedná se o zavedení SEPA plateb, směrnici PSD2 a okamžité platby. V práci je dále provedena gap analýza na požadavek implementace SEPA plateb. Výsledkem analýzy jsou dvě možná řešení. Prvním z nich je rozvoj současného platebního modulu a druhou implementace payment hubu. Závěrem práce je SWOT analýza, kterou jsou oba návrhy řešení zhodnoceny a navrženy jako způsob řešení pro dva odlišné typy bankovních institucí. Hlavním přínosem práce by měl být doporučený způsob řešení pro dva odlišné typy bank. A především závěry, které z práce vyvozujeme, by měly nalézt využití i pro další aktuální požadavky, jakými jsou PSD2, zavedení okamžitých plateb a další.
Vedoucí práce: Petr Doucek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses