Rozšířený model pro hodnocení opatření bezpečnosti informací - Fischer, Radek (2017)
Práce se zabývá tvorbou rozšířeného modelu pro hodnocení opatření bezpečnosti. Hodnocení opatření bezpečnosti je jedním z procesů řízení rizik, které je součástí systému řízení bezpečnosti informací ISMS. Práce obsahuje nastínění problematiky bezpečnosti informací a představuje různé metodiky zabývající se touto problematikou a následně vybírá dvě použité pro tuto práci, a to přesněji ČSN ISO/IEC 27001:2014 a NIST 800 53. Tyto dvě normy pro řízení bezpečnosti byly následně použity pro tvorbu modelu. Samotný model je představen ve druhé části práce. Model propojuje opatření bezpečnosti z obou výše zmíněných norem. Pokud organizace zavede opatření dle NIST 800_53, tak tím vyhoví požadavkům definovaným v ČSN ISO/IEC 27001:2014; Příloha A. Zároveň je tento model uzpůsoben k hodnocení naplnění těchto opatření, tedy toho, jak jsou jednotlivá opatření zavedena do prostředí organizace. Tím poskytuje zpětnou vazbu o aktuálním stavu těchto bezpečnostních opatření. Hodnocení je nastaveno jako hodnocení jednotlivých opatření bezpečnosti NIST 800_53. Zaznamenané údaje jsou modelem přepočítány do procentuální hodnota naplnění jednotlivých opatření bezpečnosti z výše zmíněné Přílohy A. Tyto informace jsou následně použitelné pro samotný systém řízení rizik a plánování dalších prací při zavádění a zlepšování bezpečnostních opatření.