Hodnocení nástrojů pro procesní modelování - Engeová, Andrea; Svatá, Vlasta, 1952-; Juříček, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Diplomová práce se zabývá problematikou modelování procesů a hodnocení nástrojů, které se pro procesní modelování používají. Cílem práce je vytvořit způsob výběru nejvhodnějšího nástroje podle zvolených požadavků. Cíle je dosaženo pomocí několika dílčích cílů, mezi které patří analýza nástrojů pro modelování procesů, návrh kritérií pro výběr nástrojů, výpočet jejich vah, návrh a tvorba způsobu výběru nástroje v programu Excel a vytvoření případových studií, které budou demonstrovat principy výběru nástroje. Na úvod je v diplomové práci charakterizována oblast procesního řízení, její historie, trendy současné doby a definice pojmů s ní souvisejících. Další kapitolu tvoří popis notací, které se používají pro modelování procesů. Největší část kapitoly je věnována charakteristice notace Business Process Model and Notation (BPMN), kde jsou společně s jejich grafickou podobou popsány veškeré prvky notace. Zbývající část kapitoly charakterizuje notace Event-driven Process Chain (EPC) a Unified Modeling Language (UML). Popisu nástrojů pro modelování procesů je věnována pátá kapitola a obsahuje podrobnou charakteristiku každého nástroje. Na základě poznatků z jednotlivých nástrojů a literárních zdrojů, jsou v další kapitole navržena kritéria, podle kterých budou nástroje hodnoceny. Pro výpočet vah navržených kritérií je použita Fullerova metoda. Kapitolu uzavírá ohodnocení dříve popsaných nástrojů a popis tvorby způsobu výběru nástroje v programu Excel. Práce je zakončena případovými studiemi, které slouží jako ukázka postupu výběru nástroje.
Vedoucí práce: Vlasta Svatá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses