Zabezpečení ERP SAP jako součást finančního auditu v prostředí velkých firem - Fišer, Marek (2017)
Cílem této diplomové práce je představit metodiku, která je využívána k otestování návrhu a implementace interních aplikačních kontrol v prostředí velkých firem využívajících ERP systémy, a to zejména v prostředí těch firem, které využívají SAP ECC. Tato metodika je v práci detailně popsána a součástí práce je i praktická úloha, která je zaměřena na ověření úrovně zabezpečení SAP ECC v reálném firemním prostředí. Součástí této úlohy je detailní popis jednotlivých kroků testování a postupu auditora IT, výčet prvků zabezpečení, které jsou podrobeny auditnímu šetření a jaké podklady jsou vyžadovány pro ověření efektivity kontrol implementovaných v prostředí klienta. Následně je provedeno shrnutí a vyhodnocení míry rizika spojeného se zjištěnými nedostatky. Součástí vyhodnocení je i seznam doporučení, která má firma aplikovat ke zvýšení efektivity interních kontrol a dosažení optimální úrovně zabezpečení SAP ECC. V závěrečné části práce je provedena analýza nad nedostatky, které byly odhaleny během auditní sezóny 2016 v prostředí 20 velkých firem využívajících tento ERP systém. Zjištěné nálezy jsou klasifikovány do skupin dle rizika a součástí analýzy je i obsáhlé doporučení, které auditoři IT v praxi poskytují svým klientům za účelem zvýšení úrovně zabezpečení IT prostředí, a to zejména ve spojitosti se správou a dalšími činnostmi souvisejícími s finančními daty.