Tvorba metodiky pro výkonové srovnání databázových systémů datových skladů - Ronovský, Jan (2017)
Práce se zabývá tvorbou metodiky pro výkonové srovnání datového skladu. Práce nejprve definuje datové sklady v různých etapách vývoje podnikového řešení business intelligence a popisuje teoretické poznatky o datových skladech. Při definici vlastní metodiky je nejdříve vymezen popis architektury standardizovaného datového skladu, toku dat mezi oblastmi datového skladu a procesů v datovém skladu. Pochopení těchto oblastí je zásadní pro zajištění aplikovatelnosti metodiky. Metodika nabízí ucelený logický sousled kroků, které spouští a zahrnují testování systémů pro datové sklady. Přínos této práce tak spočívá v nabídnutí postupného návodu, co všechno musí podnik provést při testování různých systémů pro datové sklady. Taktéž upřesňuje, jak by takové testování mělo vypadat na střední úrovni detailu, která je minimální nutnou abstrakcí z důvodu široké použitelnosti metodiky. Tato metodika tak nabízí řešení dílčího problému výkonu při řešení strategického problému - který datový sklad bychom měli v podniku používat?. Metodika nicméně vyžaduje již rámcově vydefinovanou znalost toho, co podnik v datovém skladu bude přechovávat za data, v jaké formě a k čemu datový sklad bude používat.