Aplikace Green IT do podnikových informačních systémů - Hamšík, Marek; Basl, Josef, 1961-; Pour, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
V diplomové práci se věnuji pojmu Green IT (v některých podkladech je označován jako Green ICT) a jeho návaznosti na metodiku MMDIS. Pojem Green IT se objevuje v souvislosti s udržitelným rozvojem informačních systémů organizací a firem. V úvodu práce je tento pojem vysvětlen a následně je popsán jeho historický vývoj, postavení, metriky a legislativa, která se ho týká. Dále je v práci čtenář seznámen s podnikovými informačními systémy a jejich architekturou, efektivitou a přínosy, jenž pro podniky mají. Dále se práce věnuje problematice MMDIS a stručně s ní čtenáře seznamuje. V další části práce je pak provedeno srovnání vybraných zemí, kterými jsou Evropa, UK a Čína z hlediska jejich legislativy, která se týká životního prostředí a Green IT. V závěru této kapitoly je provedeno srovnání těchto zemí pomocí tzv. zelených metrik. V předposlední části se pak v práci věnuji rešerši různých frameworků pro implementaci Green IT do podniku a z jejich analýzy pak formuluji kroky, které by podnikům měly pomoci s implementací Green IT. V poslední části práce je posouzena návaznost Green IT na metodiku MMDIS a to jak z hlediska jednotlivých dimenzí, tak také z hlediska jednotlivých fází životního cyklu aplikace.
Vedoucí práce: Josef Basl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses