Návrh a aplikace modelu pro testování implementace nové části DWH na platformě Teradata - Lysáček, Jakub (2017)
Práce se zaměřuje na aplikaci teorie softwarového testování na testování v oblasti datových skladů. Hlavním cílem práce je představení vybrané teorie z oblasti testování softwaru a její analogické použití v oblasti testování datových skladů. Součástí hlavního cíle je představení architektonického modelu procesu testování a zaměření se na problematickou část oblasti testování datových skladů. Dílčím cíle práce je ověření problematické části modelu na příkladovém scénáři. Dílčí cíl se dělí na sběr a kategorizaci požadavků a na demonstraci ovlivnění procesu testování vlivem změny požadavků, dostupných zdrojů a specifickým prostředím systému Teradata. V teoretické části jsou shrnuty vybrané poznatky z teorie testování softwaru, které jsou s pomocí dostupné literatury převedeny do oblasti datových skladů. Kapitola představuje fáze testování datových skladů a konkrétní cíle testování dané fáze. Dále kapitola popisuje kategorizaci dimenzí kvality dle modelu FURPS a vybrané způsoby klasifikace priority požadavků. Ve druhé části je představen architektonický model procesu testování, jehož entity jsou detailně popsány. Následně se část zaměřuje na oblast sběru a vyhodnocení požadavků, ve které je představen vliv času, dostupných zdrojů a požadované kvality na nastavení procesu testování. V praktické části je na příkladu představena probíraná problematická část, tedy sběr požadavků, jejich přiřazení k dimenzím kvality a kategorizace dle jejich priority. Následně je představen vliv projektových zdrojů a požadavků na rozsah testování. Praktická část ukázala, že sběr požadavků a určení jejich priorit umožňuje utřídit rozsah testování do logických a přehledných celků, určit role a jejich zodpovědnosti a agilně reagovat na po-žadavky projektu, které se mohou měni