Aplikace Leniency programu v řízení před Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže od roku 2013 do 2016 - Szewczyková, Julie (2017)
V roce 2013 byl zakotven §22ba o přímé aplikovatelnosti leniency programu v zákoně o ochraně hospodářské soutěže. V návaznosti na změnu vydal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže novou verzi programu shovívavosti. Bakalářská práce se zaměřuje na hlubší analýzu historického vývoje programu v evropském a českém prostředí. Hlavním východiskem práce je analýza změn, které vedly k úspěšnějšímu uplatnění programu shovívavosti v řízení před Úřadem. Úřad od roku 2013 zaznamenal dvojnásobné zvýšení podaných žádostí o upuštění nebo snížení pokuty vyplývající z lepší právní jistoty žadatelů. Úřad při své činnosti systematicky porušuje správní řád, neefektivně prodlužuje řízení a v některých případech i mnohonásobně překračuje vymezenou lhůtu určenou k vydání rozhodnutí. Na konkrétních judikátech práce představuje aplikaci leniency žádostí.