Krajně pravice v Rusku : etnopolitické sdružení Rusové - Odrin, Denis (2021)
Diplomová práce zkoumá vývoj a proměny nesystémové krajní pravice v postsovětském Rusku a zaměřuje se na základní formy a typy ideologie a činnosti ruské krajní pravice a jejich vztahy se společnosti a státními institucemi. K analýze práce používá kvalitativní výzkum vybraných představitelů ruské krajní pravice v období od roku 1990 do roku 2015. Protože neexistuje jednotná definice krajní pravice práce v první kapitole nejprve rozebírá možné přístupy k problematice. Následně se definují specifika typická pro ruskou krajní pravici. V následných kapitolách se práce věnuje výzkumu vývoje vybraných představitelů ruské krajní pravice nejprve v 90. letech 20. století a následně proměnám ruské krajní pravice v letech 2000-2015. V poslední části práce zkoumá vzájemné postoje a vztahy mezi ruským politickým režimem a krajní pravici. Práce dochází k závěru, že během 90. let ruská krajní pravice měla šanci se dostat k moci, ale celková politická neschopnost a neustálé rozpory, jak uvnitř, tak i mezi organizacemi znemožnili tuto šanci využít. Samotná krajní pravice od roku 2000 se rozdělila do dvou základních proudů: imperialismus a etnocentrismus. Pokud jde o vztahy mezi politickým režimem a krajní pravici, tak zpočátku ruský režim nevěnoval této problematice svou pozornost, ale na počátku 21. století se už snažil využit krajní pravice pro své účely, a nakonec svým způsobem si přivlastnil ideologii neoeurasijství. V otázce etnocentrického proudu krajní pravice se režim rozhodl k jeho likvidaci prostřednictvím zákazu jeho hlavních představitelů