Krajně pravice v Rusku : etnopolitické sdružení Rusové - Odrin, Denis; Müller, Karel B., 1972-; Lisa, Aleš, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Diplomová práce zkoumá vývoj a proměny nesystémové krajní pravice v postsovětském Rusku a zaměřuje se na základní formy a typy ideologie a činnosti ruské krajní pravice a jejich vztahy se společnosti a státními institucemi. K analýze práce používá kvalitativní výzkum vybraných představitelů ruské krajní pravice v období od roku 1990 do roku 2015. Protože neexistuje jednotná definice krajní pravice práce v první kapitole nejprve rozebírá možné přístupy k problematice. Následně se definují specifika typická pro ruskou krajní pravici. V následných kapitolách se práce věnuje výzkumu vývoje vybraných představitelů ruské krajní pravice nejprve v 90. letech 20. století a následně proměnám ruské krajní pravice v letech 2000-2015. V poslední části práce zkoumá vzájemné postoje a vztahy mezi ruským politickým režimem a krajní pravici. Práce dochází k závěru, že během 90. let ruská krajní pravice měla šanci se dostat k moci, ale celková politická neschopnost a neustálé rozpory, jak uvnitř, tak i mezi organizacemi znemožnili tuto šanci využít. Samotná krajní pravice od roku 2000 se rozdělila do dvou základních proudů: imperialismus a etnocentrismus. Pokud jde o vztahy mezi politickým režimem a krajní pravici, tak zpočátku ruský režim nevěnoval této problematice svou pozornost, ale na počátku 21. století se už snažil využit krajní pravice pro své účely, a nakonec svým způsobem si přivlastnil ideologii neoeurasijství. V otázce etnocentrického proudu krajní pravice se režim rozhodl k jeho likvidaci prostřednictvím zákazu jeho hlavních představitelů
Vedoucí práce: Karel Müller
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses