Vnímanie zelenej dekoratívnej kozmetiky vybranou cieľovou skupinou - Babicová, Andrea (2021)
Udržateľnosť a ochrana životného prostredia sa stali v posledných rokoch aktuálnou témou vo všetkých sférach ľudského života nevynímajúc ani kozmetický priemysel. V súvislosti s tým začala spoločnosť venovať významnú pozornosť aj zelenému marketingu. Diplomová práca sa zaoberá vnímaním zelenej kozmetiky českými a slovenskými spotrebiteľkami so zameraním na segment dekoratívnej kozmetiky. Jej hlavným cieľom je zistiť úroveň povedomia cieľovej skupiny spotrebiteliek na českom a slovenskom trhu o zelenej kozmetike ako aj preskúmať vnímanie zelenej kozmetiky medzi mladými spotrebiteľkami. V úvode sa práca venuje tzv. green movement a dáva teoretickú rovinu zeleného marketingu na základe odbornej literatúry, detailnejšie vo vzťahu s kozmetickým priemyslom. V druhej kapitole popisuje vnímanie zelenej kozmetiky spotrebiteľkami na základe zahraničných štúdií a následne sa venuje vlastnému kvalitatívnemu výskumu uskutočnenému medzi respondentkami reprezentujúcimi mladé české a slovenské spotrebiteľky. Na základe vlastného výskumu a zahraničných publikácií sú v poslednej kapitole zodpovedané výskumné otázky diplomovej práce a určené implikácie súčasného trendu udržateľnosti pre trh dekoratívnej kozmetiky na produktovú a komunikačnú časť marketingového mixu. V závere práca zhrňuje zistené poznatky a z nich vyplývajúce odporúčania pre značky dekoratívnej kozmetiky.