OLAF a GRECO – možnosti a limity boje s korupcí v Evropě - Monsportová, Tereza (2021)
Tato diplomová práce řeší současný evropský boj proti korupci z pohledu dvou vybraných organizací, OLAF a GRECO. Cílem práce bylo porovnání možností a limitů jednotlivých činností těchto organizací. Práce byla zpracována pomocí komparativní analýzy. Nejprve byly porovnány jednotlivé parametry práce OLAF a GRECO. Dále byla jejich samostatná aktivita porovnána s realitou na příkladu tří členských států, Bulharsku, Maltě a České republice. Hlavním výstupem obou organizací je doporučení. Všechny výsledky se tedy odvíjí od monitoringu těchto doporučení a jejich sankční mechanismy, které se však ukazují jako velmi slabé. Silnou stránkou práce OLAF je vedení vyšetřování, kdy díky vlastním mechanismům pro detekci dokáže případy nejen zachytit, ale též vyšetřit. Limituje ji však chybějící pravomoc v oblasti soudního řízení. Zde se již výsledný efekt přesouvá na členský stát. U GRECO pozorujeme propracovanější monitoring a díky tomu i větší schopnost prosazovat skrze doporučení legislativní změny. Avšak i v tomto případě narážíme na konečnou aktivitu členského státu. Na závěr práce konstatuje, že se obě organizace silně opírají o konečné konání členského státu, i přesto se však organizacím daří podporovat členské státy v boji s korupcí.