Expanze ve formě výstavby továrních měst jako nástroj corporate diplomacy : případová studie firmy Baťa v letech 1928–1939 - Chupík, Vojtěch (2021)
Práce se zabývá expanzí firmy Baťa do Jugoslávie, Švýcarska a na Slovensko v letech 1928-1939. Tato expanze je zkoumána z pohledu corporate diplomacy, která si klade za cíl budovat a udržovat pozitivní vztahy se stakeholdery. Cílem práce je nalézt ve firemním jednání prvky corporate diplomacy a celkově zhodnotit expanzi koncernu Baťa ve vztahu k jednotlivým skupinám stakeholderů. Cílem je také nalézt příklady dobré i špatné praxe firmy Baťa, kterými může být výzkum corporate diplomacy obohacen. Výsledkem práce je zjištění, že koncern Baťa měl nejlepší vztahy se zákazníky a zaměstnanci, nejhorší s konkurencí. Ve vztazích s těmito skupinami využíval širokou paletu prvků corporate diplomacy, mezi nimiž vyčnívalo využívání sítě místních spojenců. Příkladem dobré praxe je zavedení firemního vzdělávání a vybudování v zaměstnancích pocitu loajálnosti k firmě. Příkladem špatné praxe je korupční jednání, pragmatičnost a uzavření firmy sama do sebe.