Digitální diplomacie malých států : případová studie Nového Zélandu - Šebetková, Gabriela (2021)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat a zhodnotit digitální diplomacii Nového Zélandu, za využití konceptů měkké moci a národního brandingu, a následně zodpovědět související výzkumné otázky: Jaký je vztah mezi měkkou mocí, národním brandingem a digitální diplomacií? Jaký je význam digitální diplomacie pro malé státy a mohou s její pomocí navyšovat svou měkkou moc? Jaké dosavadní kroky Nový Zéland podnikl v oblasti digitální diplomacie? Ovlivnily tyto kroky nějakým způsobem měkkou moc Nového Zélandu? Práce je rozdělena do tří hlavních kapitol, přičemž první se věnuje teoretickému vymezení konceptů měkké moci, národního brandingu, veřejné a digitální diplomacie. Náplní druhé kapitoly je pak samotná analýza digitální diplomacie Nového Zélandu, ke které je přistupováno ve třech krocích: zkoumání její institucionalizace ministerstvem zahraničí, analýza digitální přítomnosti a analýza obsahu sdíleného na sociálních sítích zastupitelských úřadů ve Švédsku a v Indonésii. Poslední kapitola se pak věnuje umístění Nového Zélandu v indexech měkké moci a národní značky státu a případné spojitosti s jeho digitální diplomacií.