Problematika prosazení se začínajících módních návrhářů na českém trhu - Mikesková, Aneta (2021)
Diplomová práce se zabývá okolnostmi, které ovlivňují úspěšné počátky budování kariéry začínajících tvůrců v České republice v oděvním průmyslu. Cílem práce je identifikovat základní bariéry, jež v současnosti znesnadňují začínajícím módním návrhářům možnost prosadit se na tuzemském trhu a navrhnout způsob jejich možného překonání. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoreticky zaměřené kapitoly vysvětlují pojem móda, věnují se dvěma základním trendům, které formují směřování módního průmyslu (slow fashion a fast fashion), a popisují současný koncept pomalé módy v rámci České republiky. Praktická část je tvořena rozhovory s vybranými módními návrháři, kteří na základě vlastních zkušeností přibližují proces etablace lokálních módních značek v tuzemsku. Hloubkové rozhovory jsou doplněny dotazníkovým šetřením s českými spotřebiteli, jehož záměrem je podpořit výpovědi návrhářů týkající se zájmu spotřebitelů o autorskou módní tvorbu.