Datle jako komodita mezinárodního obchodu - Klícha, Michal (2021)
Abstrakt Diplomová práce je rozdělena do tří částí. • V první části jsou představeny datle jakožto obchodní komodita, která formovala v určitých částech světa tamní vývoj civilizace. Dále je zde zhodnocen světový obchod s touto exotickou komoditou. • V druhé části práce je kladen důraz na český trh s datlemi a na specifika českého zákazníka. Je zde zhodnoceno nákupní chování českého spotřebitele a také jak se toto chování změnilo vlivem pandemie nemoci Covid. • Poslední část práce je zaměřena na společnost Helix International s.r.o., firmu, která dlouhodobě a úspěšně podniká na českém trhu s datlemi a dalším obdobným zbožím. V této části práce je představen výzkum, který se zabývá výběrem nového produktu, který společnost zařadí do svého produktového portfolia.