Európska občianska spoločnosť - program Erasmus (prípadová štúdia) - Gurgoľová, Klaudia; Müller, Karel B., 1972-; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Predmetom diplomovej práce je skúmanie vplyvu účasti na programe Erasmus+ na budovanie európskej identity jeho účastníkov. Cieľom práce je konkrétne zistiť, či program buduje, resp. posilňuje európsku identitu tzv. nových Európanov alebo jej aspekty. Pre splnenie stanoveného cieľa je použitá kvalitatívna výskumná metóda hĺbkového dotazníka, ktorý bol rozosielaný deviatim účastníkom programu, ktorí zároveň spĺňali kritéria nových Európanov pred ich účasťou na programe. Na základe vyhodnotenia dát z dotazníkov možno pozorovať, že efekt programu na budovanie identity záleží do veľkej miery na individuálnych skúsenostiach účastníkov , avšak je možné konštatovať, že aspekty európskej identity ako vyvrátenie stereotypov, otvorenosť a akceptácia multikulturality boli vo väčšine prípadov po absolvovaní programu prítomné. Na záver sú formulované odporúčania, ktoré by potenciálne mohli viesť k zlepšeniu skúseností účastníkov, a tým k dosiahnutiu výraznejšieho vplyvu programu na budovanie európskej identity. Sú nimi lepšia finančná podpora, pomoc pri hľadaní ubytovania a lepšia integrácia výmenného študenta.
Vedoucí práce: Karel Müller
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses