Obchod s pridanou hodnotou medzi Čínou a USA - Kohut, Dominik; Jiránková, Martina, 1967-; Vlčková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Hlavnou témou tejto diplomovej práce je vzájomný obchod s pridanou hodnotou medzi USA a Čínou. Práca je rozdelená do troch na seba nadväzujúcich kapitol. Predmetom prvej kapitoly je teoretická charakteristika súčasných trendov v kontexte tzv. novej vlny globalizácie. Okrem toho sú v kapitole vysvetlené princípy zachytávania hodnoty v obchode klasickým spôsobom a prístupy merania pridanej hodnoty. Druhá kapitola tvorí premostenie medzi teoreticky zameranou prvou kapitolou a praktickou časťou v 3. kapitole. Obsahuje predovšetkým národný kontext oboch krajín spolu s charakteristikou ich zahraničného obchodu. Po objasnení globálneho a národného kontextu sa 3. kapitola venuje vzájomnému obchodu Spojených štátov amerických a Čínskej ľudovej republiky. Dôraz bol kladený hlavne na pôvod pridanej hodnoty v jednotlivých odvetviach a výšku domácej pridanej hodnoty. Jedným z hlavných zistení je, že sa domáca pridaná hodnota vo vzájomnom obchode v oboch štátoch pohybuje relatívne vysoko (USA takmer 90 %, Čína viac ako 80 %). Taktiež bol zaznamenaný trend stagnácie hodnôt Spojených štátov a rast ukazovateľov v prípade Číny.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses